torek, 29. januar 2019

CILJ JE "DOBROVOLJNI POVRATAK" (Nidžara Ahmetašević)

Vrlo tačan i poučan komentat koji je napisala Nidzara Ahmetasevic uz ovaj video(1) snimljen u Miralu u Velikoj Kladuši: "Tretman koji izbjeglice dobijaju u BiH u kampovima u kojima se o sigurnosti brinu privatne agencije koje je unajmio IOM.
Medijima u BiH ovakve priče nisu zanimljive. U međuvremenu, bolesna djeca umiru u tim kampovima jer nemaju medicinsku njegu, ljudska bića žive u uslovima kakvi podsjećaju na logore više nego na izbjegličke centre koji bi trebali da osiguraju human i dostojanstven tretman, bolesni su, iscrpljeni, često gladni, i uvijek poniženi.

Za sve to odgovornost snose institucije ove države, ali i međunarodne organizacija koje upravljaju procesom migracija, ne samo u BiH nego i u drugim zemljama. Cilj im je ustvari stvoriti tako nepodnošljive uslove za život, da se ljudi opredijele na "dobrovoljni povratak" (za koji je posrednik IOM), umjesto za nastavak puta ka EU. E pa dobro im ide za skoro 10 miliona eura koliko su dobili za sada.
Nama u BiH je loše, ali ne moramo da se iživljavamo ili tolerišemo iživljavanje nad onima kojima je sigurno gore nego nama."

(1)video pokazuje kako služba bezbednosti maltretira migrante, snimak telefon, krišom

Ni komentarjev:

Objavite komentar